4. - 6. Juli, 2008

SOMMARHELG I GROVFJORD

Av Gunnar Johansen
09.06.2008


Sommarhelg i Grovfjord arrangeres 4. - 6. juli, altså første helga i den store sommermåneden!

Grovfjord IL, Grov sanitetsforening, Indre Grovfjord sanitetsforening, UL Demring, Astafjord kystlag og Huset i Havet samarbeider om arrangementet. Dessuten stiller Saltvatn sanitetsforening opp med kakebakere og loddselgere, Nova Turlag har ansvaret for fotturer til Vakkerstadlia og Myklevollkollen og Grov skole- og amatørkorps spiller under åpninga. Dermed er de aller fleste lag og foreninger i Grovfjord involvert i Sommarhelga på en eller annen måte! 

Temaet for utstillinga i år er -Fra en svunnen tid, kvinnfolkarbeid i hus og heim- . Den er åpen alle dager. I tilknytning til utstillinga holder Margaret Guve kåseri med tittelen -Oppeten mat og utslitte klea- på lørdag og søndag.    Sommarhelgavis blir det også - med forhåpentligvis mye interessant stoff.


I fjor var temaet "Framhaldsskolearbeid"


PROGRAMMET FOR SOMMARHELGA:

Fredag 4. juli kl. 14.00 åpner Sommarhelga med kafe på Huset i Havet. Samtidig åpner bodene og utstillinga. Videre ut over dagen blir det salg av grillmat og fiskesuppe - og lodd. Kl. 18.00 stenger bodene og kl. 19.00 stenger utstillinga. Billettsalget til konsert og bryggedans på kaia starter kl. 18.00. (Inngang kr. 150,-) Kl. 21.00 blir det Evergreens-konsert på kaia v/Asbjørg Jensvoll Strøm m/musikerne Dag Erik Pedersen og Eivind Valnes. Fra kl. 22.00 spiller Pacific Union opp til dans!

Lørdag 5. juli kl 09.00 åpner kafeen  med frokost på Huset i Havet/kaia. Kl. 11.00 åpner bodene og utstillinga og grillen går for fullt. Kl. 11.30 blir det offisiell åpning v/to nye grovfjordinger. Innslag av korps, barnekor, magedans m.m. 12.30 blir det aktiviteter for barn med ridning, besøk i brannbilen, ansiktsmaling og leker i ballbingen. Interesserte kan mønstre på M/K Navarn, og det blir salg av middag - og fiskesuppe.  Kl. 14.00 blir det barneforestilling med Trollmannen Tryll! Fotturen til Myklevollkollen starter kl. 14.30. Kl. 15.00 blir det mannekengoppvisning med klær fra "gamle dager" - og styling. Bodene og utstillinga stenger kl. 18.00, og da starter billettsalget til bryggedansen, som begynner 21.00. (Inngang 150 kr) LOST spiller til dans.  Revygruppa har innslag ut over kvelden.

Søndag 6. juli kl. 10.00 er det frokost og kafe på Huset i Havet. Kl. 12.00 blir det gudstjeneste på kaia. Kl. 13.00 åpner bodene og utstillinga, og du kan mønstre på M/K Navarn. Salg av middag og grillmat. Kl. 14.30 arrangeres fottur til Vakkerstadlia, og kl. 17.00 avsluttes Sommarhelga med lotteritrekning.

Gratis inngang på dagtid, og gratis parkering.


DAGEN FØR DAGEN

Av Svein Bertin Simonsen
03.07.2008


Hektisk innspurt i arbeidet med å få alt klart til helgens store happening i Grovfjord.

Omkring 30 personer var torsdag kveld opptatt med ulike arbeidsoppgaver for å bli ferdig med de siste, men nødvendige detaljer, før åpningen av "Sommarhelg i Grovfjord" i morgen ettermiddag.

Gunnar Johansen, en av lederne i arrangementskomiteen, var rolig dagen før dagen, og mente det meste var under kontroll.

Grethe og Jorunn kan fornøyd konstantere at det kom inn utrolig mange gjenstander i forbindelse med ustillinga i 2.etasje i Huset i Havet.

Charles sikter og Jan styrer. Det blir mye bæring før alt er kommet på plass. 

Frank Nordli er ansvarlig for kobling av høyttalere som skal brukes i forbindelse med ulike revyinnslag, etc.

Mat og andre forfriskninger må til. Kjell Johnsen sørger for at iskremen kommer i fryseboksen.

Da gjenstår det bare å ønske alle hjertelig velkommen til en trivelig Sommarhelg i Grovfjord, som er i gang kl 1400 fredag når kafeen åpner sine dører.

"GO'E, GAMLE PACIFIC UNION"

Av Gunnar Johansen
26.06.2008


De "gamle" gutta i Pacific Union, Gunnar Johnsen, Hallgeir Hansen og Tore Toresen, har med seg venner, og drar til igjen med sin andre avskjedskonsert - den første var i fjor - på Huset i Havet under "Sommarhelga"

Te'bake te' de go'e gamle dagan!

Under Sommarhelga i fjor spilte de sammen for første gang på 34 år til kjempejubel fra fansen den gang, som hadde flokket seg sammen foran scenen for å hyle på sine lokale helter fra først på 70-tallet. Den halvannen time lange opptredenen ble så godt mottatt at fredag 4. juli spiller Pacific Union til dans en hel kveld under årets Sommarhelg, med temaet "Te'bake te' de go'e gamle dagan!"


Gunnar Johnsen (bassgitar), Tore Toresen (gitar og vokal) og Hallgeir Hansen (sologitar) har med seg Helge Johan Berg på keyboard og vokal, Andre Stifjell på trommer og Geir Søvik på gitar og vokal, alle tre med sterk tilknytning til Grovfjord.

Pacific Union regjerte på ungdomslokalene i distriktet i 1972 og 1973, og var Grovfjords aller første ordentlige popband. Trekkspillere og gitarister hadde bygda flere av, men bandet var de første som stilte med Shadows-oppsettet; to gitarer, bass og trommer. Bandet spilte rundt i distriktet, noe foreldrene ikke alltid var overlykkelig for. Guttene var unge, og hadde ikke egen bil. Da måtte pappaene til Gunnar og Tore låne bort bilene, eller stille opp med hver sin bil og være crew. Ungdomshuset i Grov var Pacific Unions base, der de øvde, spilte på ten-treff og dansefester.

Det meste av musikken bandet skal framføre under årets Sommarhelg er hentet fra toppen på hitlistene fra 50- og 60-tallet, og perioden 1970 til 1973, da bandet ble oppløst på grunn av militærtjeneste og skolegang. Beatles og Creedence er sterkt representert, men Elvis, Eagles, gammelrock, et par Pussycats-låter og mange andre godbiter som folket kommer til å kjenne igjen og nynne med på - står også på reportoaret. Masse melodiøs musikk som man ikke behøver å være over 40 år for å like. Også de yngre kommer garantert til å oppleve et musikken fra den gang svinger.


"LOST" ER TILBAKE

Av Svein Bertin Simonsen
01.07.2008


Gode tilbakemeldinger etter sin opptreden på fjorårets "Sommarhelg" gjør at Tromsø-bandet, med grovfjordgutten Morten Markussen, mer enn gjerne ønsket å komme tilbake i år også.

Gruppa spiller variert danse- og partymusikk og henter sin inspirasjon fra bl.a Postgirobygget, Åge Aleksandersen, Dire Straits, Creedence........ 

-Det skulle bli noe for enhver smak, sier Morten Markussen, til grovfjordnett.

-Vi har spilt sammen i tre år, og opptrer rundt omkring i Troms på puber, ungdoms- og samfunnshus. LOST gleder seg til å opptre i Grovfjord, og vi skal gjøre alt for å skape en flott festaften, avslutter Morten, som kan fortelle at gruppa består av:

-Kenneth Nilsen, gitar & vokal
-Stig Isaksen, bass & vokal
-Morten Markussen, synth & vokal
-Thomas Heggstad, trommer

Har du lyst til å vite mer om gruppa, ta en tur innom facebook og www.lost-band.net.

Lørdag 5. juli er det bare å gjøre klar danse- & rockefoten og kjøre høy partyfaktor, her blir det liv!

SOMMARHELG I SOL

Av Svein Bertin Simonsen
06.07.2008

Strålende sol hver dag skapte en fin ramme rundt avviklinga av den tredje "Sommarhelg i Grovfjord".  Foto: Geir Haukebøe


Selv en kald og sjenerende nordavind fredag og lørdag, som gjorde at temperaturen om kvelden knapt ble tosifra, la ikke på noen måte demper på humøret og gleden hos et stort og feststemt publikum under årets Sommarhelg. 

Nærmere 750 betalende personer deltok på kveldsarrangementene fredag og lørdag, omtrent det samme som i fjor, men med høyere besøkstall lørdag formiddag og søndag gjør at antall besøkende samlet er noe høyere enn i 2007.

-Vi synes besøkstallet er ganske passe og står i forhold til det organisasjonsapparatet vi har i sving disse dagene.  Ut i fra det jeg har registrert makter vi på en tilfredsstillende måte å betjene den publikumtilstrømningen vi får. I alle fall har jeg ikke registrert noen klager, kunne en fornøyd arr.leder (èn av dem) Gunnar Johansen, konstatere søndag formiddag.

-Men fortsatt har vi forbedringspotensiale på endel områder og det ønsker vi gjøre noe med om det skulle bli et lignende arrangement neste år, fortsetter han. 

Sommarhelga har i de årene den har vært aviklet først og fremst blitt et møtested for bygdas innbyggere og utflytta grovfjordinger, som i allefall denne helga ser ut til å finne tilbake til sine røtter. Det var grovfjordinger bosatt over det ganske land å se på brygga, i Huset og på dansegulvet i teltet. At gjensynsgleden var stor og ekte var ikke vanskelig å registrere. Selv når musikken tok pause var desibelnivået like høyt, tydelig at skravla gikk på høygir. 

En av de mange som hadde funnet veien hjem var Svein Arild Lomås. Bosatt i Oppegård i Akershus og utflytta i nesten 30 år.
-Jeg har tidligere ikke hatt anledning å komme til Sommarhelga. Egentlig hadde jeg det ikke i år heller for jeg tar ikke ferie før om 14 dager, men skulle jeg være med på denne begivenheten var jeg bare nødt å ta en ekstratur nordover denne helga, kunne han fortelle.  

Det sier litt om hvor stor betydning disse dagene etterhvert har fått for grovfjordinger som har flyttet ut, og så vidt undertegnede kunne registrere var også Svein Arilds fem øvrige søsken innom i løpet av helgedagene, og ingen av dem bor i bygda.  


         

Det er ikke bare grovfjordinger som kommer hjem for å være til stede på arrangementene under Sommarhelga. Arrangementskomiteen satser også på å få med de som også kan bidra kunstnerisk på en eller annen måte.

Denne gangen var det Asbjørg Jensvoll Strøm, p.t Finnsnes, som faktisk debuterte på "hjemmebane" som jazzartist (vokal) i et fullsatt telt fredag kveld. Assistert av de dyktige musikerne, Dag Erik Pedersen, bass, og Eivind Valnes, piano, leverte hun en gnistrende flott konsert med hovedvekt på tradjazz. En kunstform som passer hennes stemme meget godt og gir henne mulighet å sette et personlig preg på det musikalske uttrykket.

Publikum var også strålende fornøyd med konserten og ga musikere og vokalist stående applaus etter siste nummer. Det bare må bli en ny konsert ved en senere anledning.


Ekteparet Øyvind Strøm og Liv Torunn Christensen Strøm stod for den offisielle åpninga av årets "Sommarhelg i Grovfjord".

De gjorde det som det er et ønske at Sommarhelga kan være en bidragsyter til. Nemlig få unge grovfjordinger tilbake til bygda.

I sin tale begrunnet de hvorfor de valgte å ta sjansen på en retur til Grovfjord. Bl.a skulle de gi seg ett år i det som i utgangspunktet bare var et prøveprosjekt - flytte fra Oslo etter å ha bodd der i ca 12 år, og til bygda. Nå er det gått to år siden de kom tilbake og husbyggingsplanene er allerede godt i gang.

Først etter å ha kommet til Grovfjord oppdaget de verdier ei lita bygd kan gi sine innbyggere og som en storby aldri kan tilby.  Livet leves selvsagt annerledes og da står valget om hvordan man ønsker å leve, karrierejag i Oslo eller et litt mer avslappende, men likevel et engasjerende liv i Grovfjord, dog på andre felt og premisser. 

Men de var også klar på at skal bygda utvikles og bli et sted å kunne vende tilbake til, må også innbyggerne forstå dette og bidra til at så skjer, bla. benytte seg av det servicetilbudet og de tjenester som finnes i Grovfjord. Skulle bygda miste primærtjenestene vil også folk, spesielt unge, forlate stedet, dem selv inkludert. 


Pacific Union med bl. a onkel, Gunnar Johnsen og nevø, Geir Søvik, tråkket til med kjente coverlåter og gamle svisker til dansen fredag kveld. Litt smårustne i kantene, men humør og spilleglede var vel så viktig for et danseglad publikum enn at alt skal låte perfekt. Øvrige faste, og ikke fullt så faste, medlemmer av reunion-gruppa er:

 

     

                            Helge Johan Berg                                       Tore Toresen                                 Hallgeir Hansen


For de yngste var bruk av brann-utstyr populært. Bjørn Atle Johnsen instruerer en mulig vordende brann-mann. Britt Elin Hansen, Hilleshamn, stilte med hester og utstyr for de som ønsket en liten ridetur i det fine været. 


Et artig innslag var da Viggo Nilsen fra Skånland Kystlag startet opp en gammel båtmotor, 6 HK Sabb 1963 modell. Mye forvarming skulle til før Viggo dreide igang svinghjulet. Men startet gjorde den, og den velkjente dunk dunk lyden kunne høres.

Trollmann Tryll var på bølgelengde med ungene under sitt show lørdag. Her er det Hedda Braathen Johnsen som ble hentet opp på scenen, og som overraskende ble innehaver av en hundrelapp, i det som i utgangspunktet var en femtikroneseddel.

Underholdnigsinnslagene var mange og ulike. Sofie Solbø og Lisa Jakobsen viste at de berhersket den unorske kunstarten, magedans - akkompagnert av arabiske toner.


       

Mannekengvisningen lørdag var et populært underholdninsinnslag. Små og store lokale mannekenger, av begge kjønn, gjennomførte catwalken med stil og eleganse i sin presentasjon av de ulike klesmotene fra 50-tallet og frem til i dag. 

Et kjempearbeid av de ansvarlige ligger bak for å få en så omfattende forestilling på plass. En nøye og nitidig gjennomgang av en mengde klesplagg hentet fra loft og kjellere rundt omkring er gjort før utvelgelsen av hvilke klesplagg som skulle brukes i showet. Glimrende jobbet.

Solbjørg Berg var konferansier og geleidet publikum gjennom de ulike  tidsepokene, og med stor kompetanse og innlevelse informerte hun om motens påvirkninger på skjørtelengder, kniplinger, farger, mønstrer, sko etc. etc

Mye mat og drikke skulle serveres publikum, og salgspersonalet var kanskjer de som hadde det mest hektisk. 


Også utstillinga "Fra en svunnen tid - kvinnfolkarbeid i hus og heim" i andre etasje i Huset i Havet var av det imponerende slaget.

Hele 350 gjenstander kom inn, og disse  synliggjorde mangfoldet av redskaper og utstyr som ble brukt på gårdene i tidligere tider,  kunne lederen for utstillinga, Anne Elise Jørgensen, fortelle.

For første gang var alle salgsbodene, med ett unntak, samlet under samme tak - i storteltet ved marinaen. Bodene var godt besøkt, men hvor mye salg det ble, vites ikke.

m/k "Folkvang" sitt fravær (tur til Brest, Frankrike) var m/s "Navarn" fra Skånland Kystlag til stede under Sommarhelga.

Sterk nordavind gjorde sitt til at det ikke ble noe av den planlagte fjordturen på lørdag. Men søndag hadde vinden løyet og temperaturen steget slik at det ble en liten svipptur på bøljan blå.

Takk til Skånland Kystlag for at laget stilte sin båt til disposisjon under helgas arrangement.

Barnekoret visualiserte søndagens prekentekst, hentet fra Markusevangeliet, kap. 8, 1-9, i forbindelse med gudstjenesten på kaia, som ble forrettet av sogneprest Geir Arne Solum.

Huset i Havet, sett fra havet. Litt assosiasjoner om sydligere strøk når man ser området fra denne vinkelen. 

På grunn av deltakelse i billettsalget og flatt batteri i kameraet ble det ingen bilder fra revyinnslagene lørdag kveld, og heller ikke av gruppa LOST.

Men kanskje andre har?  

Ei flott og innholdsrik sommarhelg er igjen over, og etter de meldinger som er kommet fra publikum, tror jeg alle som på ulike måter har bidratt til arrangementet, skal være fornøyd med egen innsats. 

Det er mange som har vært involvert for å få Sommarhelga vel i havn, både arrangementsstab og aktører. Mer enn 120 ivrige og entusiastiske medhjelpere har sørget for ei positiv avvikling som grovfjordbygda kan være stolt av.  Vel blåst og takk for innsatsen, hver og en!

Kanskje sees vi igjen neste år!