7. - 9. Juli, 2006

SOMMARHELG I GROVFJORD

Av Svein Bertin Simonsen
28.04.2006


Leder i arrangementskomiteen, Birgit M. Larsen, håper riktig mange finner veien til Grovfjord i helga 7.-9. juli og til sommerens store begivenhet i bygda.

I mange år har det vært pratet om at Grovfjord også burde hatt et stort samlende sommerarrangement.   Mange andre steder, små og store, har sine dager. Da må vel vi også her i Grovfjord greie det samme.

Tanken har ligget og ulmet, men problemet har vært å finne et egnet sted/område som kunne brukes til et slikt formål, og det har man ikke hatt. Men nå som Huset i Havet med tilhørende brygge er på plass, og tilknytning til skole, ballbingen, og veien til Kalvskinnet, så har det åpnet seg muligheter som bare må utnyttes. Og slik er det altså blitt.

Man har greid å samle gode og sterke krefter til et felles løft for bygda. En komite strekte idekjølen i oktober og har arbeidet med planer og utkast siden den gang. I den andre helga i juli vil hele prosjektet bli sjøsatt, med Huset i Havet og tilliggende herligheter som base. Et område som egner seg ypperlig til møtested for ulike kulturmønstringer.

Selv om man ikke var sikker på hva som burde være tema/rød tråd under slike festdager, så var vel egentlig valget nokså enkelt med tanke på hva som har vært Grovfjords varemerke i hundrevis av år.

Nemlig tilknytning til havet og hva det har gitt og betydd for stedet.

Tema for arrangementet vil derfor være kystkulturen, med utgangspunkt fra vår egen bygd. Grovfjord er kjent for en rik og sammensatt kulturhistorie innenfor det maritime. Vi kan trekke linjene helt tilbake til 1100-tallet da sagnet forteller at Sigurd Slembe fikk bygget båter i fjordbotn.

Muligheter for tur med m/k "Folkvang"

Siden folk begynte å sette bo i fjorden, har fiske og fangst vært viktige næringer for befolkningen. I tillegg til dette har de siste hundre årenes tradisjon med bygging og reparasjoner av båter vært basis og grunnleggende for bosettinga i Grovfjord, og selv i vår moderne tid er denne næringa nesten like levende og betydningsfull som tidligere.

Det er disse tradisjonene som i sterk grad vil bli satt i fokus under festdagene.

"Et annet og viktig poeng med dette tiltaket er i like stor grad å sette fokus på og synliggjøre det positive ved å tilhøre Grovfjord-samfunnet" forteller Birgit M. Larsen.

"Men like viktig er det å lage en møteplass hvor bygdefolket, utflytta grovfjordinger og tilreisende kan møtes og ha det trivelig sammen", avslutter hun.

Det er flott utsikt fra lavvoen i Vakkerstadlia

Hun fortellere videre at komiteen satser bevisst på at det er lokale krefter gjennom de underholdningsmessige innslag og bygdas egne lag, foreninger og bedrifter som skal få eksponere seg og vise at vi har kvalitetskrefter i Grovfjord.

Det satses på et bredt tilbud som forhåpentligvis når alle, både store og små. Noe for enhver smak bør det bli med så mange ulike aktiviteter.

Snart er også 2.etasjen Huset i Havet fullført. Om den ikke skulle bli helt ferdig vil det likevel bli utstilling her, av gammelt håndverk, gjenstander og utstyr som har vært i bruk til forskjellige formål, enten i arbeid eller fritid.

Hvis det er noen som har noe de kan tenke seg å stille ut her, har de muligheter. Kontakt komitelederen.

Det blir gratis adgang på dagtid, mens det blir inngangsbilletter til kvelds-arrangementene.

Ansvarlige arrangører for "dagene" er Grovfjord Idrettslag, Astafjord Kystlag og Huset i Havet med følgende hovedkomite:

Birgit Marskar Larsen, leder

Odd Karstein Kiil, økonomiansv.

Andre Stifjell, teknisk ansv.

Per Sigvart Johnsen, mat og drikke

Ole Magnus Ellefsen, Astafjord Kystlag

Gunnar Bernt Johansen, Grovfjord Idrettslag

DET NÆRMER SEG

Av Svein Bertin Simonsen
03.07.2006


Sommarhelga, men ennå er det mye som skal gjøres.  Her er det Oddleif Larsen, Per Sjøvoll, Odd Kiil og Jan Johansen som monterer det store partyteltet.

Vi er nå kommet inn i den siste uka før den store fest- og levenhelga og det er travle dager for arrangørene nå i innspurten. Mange små og store detaljer skal være på plass før det hele braker løs.

Dugnadsfolket må nok stå på hver dag for at alt skal være klart til åpninga, men om ikke alt er under kontroll i dag er nok det hele på plass når dagen er der. Det er slik det skal være.

Ikke helt ferdig, men alt skal være klart til helga. Så er det bare å krysse fingrene og håpe på et lignende vær vi hadde sist helg.

 

KVELDEN FØR KVELDEN

Av Svein Bertin Simonsen
06.07.2006

Generalprøve på kaia for et nykomponert og nokså "blandet" mannskor, som vil gjøre sitt beste for å gi publikum en stor opplevelse. Både gamle og nye tekster med lokal tilknytning vil bli fremført.

Festivalområdet med bl.a telt, grillbu og boder. Det meste ser ut til å være i rute.  Oddvald og Knut sørger for at området blir presentabelt, og Hans J og Hans H deltar i koret med sine fyldige røster.

Uansett vær så vil vi få en trivelig og spennende helg i Grovfjord, med mange aktiviteter som vil kunne engasjere både store og små.

Ny flytebrygge med adkomst til kaia gjør det også enkelt å komme til festivalområdet med båt.

Arrangøren ønsker alle hjertelig velkommen til "Sommarhelg i Grovfjord".

KNALLSTART PÅ SOMMARHELGA

Av Roald Ramstad
07.07.2006


Mange folk koset seg i det flotte været da sommarhelga i Grovfjord åpnet i kveld.

Nesten 300 betalende hygget seg i koselige maritime omgivelser da "Sommarhelg i Grovfjord" strartet i kveld.

I det varme sommerværet ble det bl.a. spist, pratet og danset til langt på natt.

Vår egen eminente musiker Bjørnar Robertsen holdt en populær konsert  med Evert Taube-viser sammen med Kåre Aasen. Visene passet perfekt inn i det maritime miljøet på kaia til "Huset i Havet"

Senere på kvelden var det bryggedans. Gunnar, Torhild, Birger og Grethe  viser her sine swingkunster!

"Sommarhelg i Grovfjord" fortsetter lørdag og søndag. Velkommen til trivelige sommeraktiviteter!

STRÅLENDE DAGER, TROSS REGN

Av Svein Bertin Simonsen
10.07.2006


En meget fornøyd leder av arrangements-komiteen, Birgit Marskar Larsen, kan puste lettet ut etter en sommarhelg som ble over all forventning.

Hun forteller, utrolig nok, at hun ikke er sliten, og det til tross for en maratonhelg med jobbing fra morgen til kveld hver dag. Det må være den gledelig store oppsslutninga og de positive tilbakemeldinger som er medisinen.

"Det er en stor jobb som ligger bak avviklingen av arrangementet" fortsetter Larsen. "Men gode forberedelser og en dyktig arrangement-komite la et godt grunnlag for suksessen. Selv ikke et forferdelig regnvær lørdag ettermiddag greide å ødelegge det inntrykket, til tross for at folkene i salgsbodene dessverre mistet salgsmuligheter etter at regnværet kom".

Engasjementet fra bygdefolket har vært helt upåklagelig og vi har grunn til å tro at alle har syntes at det har vært trivelig å jobbe med arrangementet, selv om det var svært hektisk til tider. Alle og enhver har gjort et strålende arbeid for at det hele skulle bli gjennomført å en skikkelig måte. Bortimot 120 personer har vært involvert til ulike arbeidsoppdrag og det viser hvor stort arrangementet var.

Man greide å hanskes med den store tilstrømmingen av besøkende, som ble mer enn det dobbelte av det som var forventet. Noen små problemer på enkelte områder var det nok, men disse ble likevel bagatellmessig i den store sammenheng. Det antydes at det kanskje har vært opp mot 1500 besøkende på "Sommarhelga" disse tre dagene.

Fokuset på arrangementet har vært å la aktører med lokal tilhørighet vise seg fram og med det synliggjøre hva grovfjordbygda innehar av ulike kvaliteter, enten det er lag og foreninger, næringslivet eller utøvende kunstnere.

Dette kombinert med et bredt program med ulike tilbud for folk i alle aldersgrupper, spesielt barna, har nok truffet omtrent blink.

Det startet med bl.a Taube-aften og barnedisko på fredag. Dansemusikk begge kveldene. Mozart-konsert i Astafjord kirke lørdag, med over 100 tilhørere!Avslutning på søndag med tur til Vakkerstadlia, gudstjeneste på kaia og turer på fjorden med m/k "Folkvang" satte et verdig punktum for den første "Sommarhelg i Grovfjord".

Men det var ikke bare arrangementene som var sentrale. Minst like viktig for trivselen var den kulinariske opplevelsen folk fikk av god og variert mat.

Grillmat, laksemiddag og ikke minst Per Johnsens fantastiske fiskesuppe var grunner gode nok til å være der

I tillegg var frokostene på lørdag og søndag også noe mange likte og satte pris på, for ikke å snakke om alle de deilige kakene. Kunne man ha det bedre?

Birgit Larsen er ikke helt sikker på det økonomiske resultatet etter dagene, men hun er sikker på at det blir en god del kroner på de arrangerende lagene, noe som er velfortjent etter alt arbeidet som er lagt ned i dette prosjektet.

Avslutningsvis vil hun takke alle som har bidratt på en eller annen måte til at det hele gikk så bra. Det være seg enkeltpersoner, næringslivet og lag og foreninger.

"Om det blir noe lignende til neste år er for tidlig å si, vi får trekke pusten og hvile oss en stund før vi begynner å tenke så langt fram. Først skal dette arrangementet evalueres" sier hun.

Men med en undertone som kan tolkes at hun absolutt ikke er fremmed for tanken om gjøre noe lignende neste sommer.

Ei steikanes artig helg var det i allefall.

Forutseende folk sørget fredag for at det ble montert presenning over kaia. Dette reddet mye av arrangementet.

Skolekorpset stod for det musikalske innslaget ved den offisielle åpningen på lørdag.

"Bestemors og bestefars flittige hender" var en flott og innholdsrik utstilling i 2.etasje i Huset i Havet.
Her er det Torill Christensen som er modell i oldefars seng.

Et av de mest populære innslagene var ansiktsmaling på barn. Her er det Hedda Tomine Braathen Johnsen som er blitt malt av Tone Jørgensen fra UL Demring.

Sommarhelga ble også et møtested for utflytta grovfjordinger. Noe som var en av hensiktene med disse dagene. Og det ble en suksess. Det var grovfjordinger tilstede som vanligvis bor i helt andre deler av verden, så som Svalbard, Perth i Australia og Johannesburg i Sør-Afrika. Torbjørn og Coleen Ellefsen,  fra Johannesburg, får representere alle som har sine røtter i Grovfjord. 

I nydelig sommervær søndag gikk m/k "Folkvang", med brunbarkede seil, flere turer på fjorden med ivrige passasjerer. Legg merke til mannen øverst i masta. Det er journalist Ragnar Bøifot.  

Sogneprest Geir Arne Solum i Skånland avsluttet det offisielle programmet med en enkel og fin gudstjeneste på kaia. Nesten 100 personer deltok.

Det var Aina Johansensom stakk av med førstepremien i lotteriet. Gevinsten var en reise med hurtigruta for to personer, Harstad - Kirkenes - Harstad. Premien var gitt i gave fra Hurtigruten Group ASA. Ikke helt uventet var det ektemannen, Gunnar, som ble den heldige som får være med på turen.