Verdenseliten på ski gjestet Grovfjord

Da Oddvar Brå gjestet Grovfjord

Skrevet av Svein Bertin Simonsen

04.06.2011I 1972 var det ikke bare skiferdighetene hans avisene skrev om etter løpet. 

I forbindelse med et vårskirenn dette året kunne Grovfjord IL presentere løpere i nasjonal og internasjonal klasse, med olympisk mester Pål Tyldum og de senere verdensmestrene, Magne Myrmo (1974) og Oddvar Brå (1982), som de fremste. Rennet fant sted i forbindelse med en skikarusell som turnerte i vår nordlige landsdel på ettervinteren. 

Verken før eller senere har det vært arrangert et idrettsstevne i bygda med bedre utøvere og større personligheter enn denne aprildagen, og da er lillestrømkampen inkludert. 

Siden løpet foregikk i begynnelsen av april, og det var lite snø, måtte løpet avvikles på nermarka til John Minde, i stedet for på Revelvhøgda som normalt er stedet for skirenn i Grovfjord. 

Slik er denne begivenheten skildret i årsmeldinga til klubben dette året: 

"Takket være Idars kontakt med eliteløperne under skikarusellen i Nord-Norge, kunne vi, helt uventet og på kort varsel, innby kretsens beste løpere til møte med fire av Norges ypperste skielite: Pål Tyldum, Magne Myrmo, Oddvar Brå og Audun Nerland, samt Ivar Norkild. På grunn av snøforholdene ble rennet arrangert (10/4) på Minde, hovedsaklig på Johns eiendom. Deltakerne gikk ei løype på ca 1 km flere ganger, slik at publikum hele tiden kunne se løperne. Rennet ble på alle måter vellykket. Mange mennesker hadde møtt fram, og ingen gikk skuffet hjem. Vi fikk oppleve stor idrett. Magne Myrmo knep seieren foran Oddvar Brå, Pål Tyldum, Audun Nerland, Jan Erik Reinås, Ivar Norkild og Idar Edvardsen. Etterpå var løperne samlet til servering og premieutdeling på Saltvatn skole. Aldri har vel gymnastikksalen der vært mer fullsatt..."

Det er ikke bare i våre dager at media kan være nærgående og fremme spekulasjons-journalistikk mot enkeltpersoner, spesielt kjendiser, i sin ivrige jakt på pikante historier om folks privatliv. 

Også på 70-tallet kunne avisene være tabloide og sensasjonssøkende. Det fikk Oddvar Brå, 21 år i 1972, erfare i forbindelse med rennet i Grovfjord. "Nærkontakt" med skiløper, Kirsten Krane, var nok til at avisa "Fremover" kastet seg over disse to løperne og presenterte en riktig lovestory av hendelsen. Om det var noe substans i historien vites ikke. Mest sannsynlig var det neppe noen realiteter i det hele tatt, men ryktene gikk i hvert fall. Skileder i klubben den gang, Gunnar Johansen, mener at det var mest oppspinn og en historie laget av en svært tynn suppe fra avisens side.  

Faksimile fra "Fremover" 11. april 1972 med resultatlista til venstre og såpehistorien, inkl. bilde av Brå og Krane, til høyre. 
VIDEOKLIPP FRA RENNET

Langrenn i Grovfjord 1972 med deltakelse av nasjonale toppløpere som Oddvar Brå, Pål Tyldum og Magne Myrmo. Rennet er filmet av Harry Sjøvoll. Offentliggjøring er gitt med tillatelse av familien Sjøvoll.