Ski-NM 1972 i Tydal og Meråker.

Postet av Grovfjord Idrettslag den 26. Mai 2019

Ski-NM 1972 i Tydal og Meråker. Vi tåler et lite tilbakeblikk på de historiske bragder, for klubben, fra dette mesterskapet selv om vi om ikke så lenge befinner oss midtsommers.

Vi har tidligere vist noen bilder av Grovfjords skiløpere på hybelen hos Gunnar Johansen i Trondheim i 1972 i forbindelse med deltakelse i NM i Tydal og Meråker.

I dag avslutter vi denne nostalgiske billedrundturen med en rapport (nedenfor) fra mesterskapet hentet fra «Årsmelding 1972» for Grovfjord IL, og skrevet av Gunnar.

I tillegg noen bilder (tidligere publisert) fra den historiske stafetten som er den nest beste i klubbens historie. Året etter ble det som mange kjenner til…en uhyre sterk 4. plass.

"Årets NM-deltakelse ble en opplevelse, ikke bare for våre aktive deltakere, men kanskje særlig for undertegnede, som pga Trondheim, som daværende oppholdssted, tok turen til Tydal og Meråker under betegnelsen leder (og sekundant).

Det hele startet i Tydal – ei dalbygd opp imot svenskegrensen. Alf og Jan Erik ankom Trondheim med tog fredag morgen 17/3. Etter et lite måltid på min hybel + div. innkjøp i byens forretninger, foretok vi en komfortabel reise med X-72001 (Cortina) til Tydal.

Etter en del om og men fikk vi ordnet med privat innkvartering - alle i samme hus (hver våre rom) - hos enestående hyggelige og gjestfrie folk. (Dog var det en skuffelse for Alf at det ikke var døtre i huset).

Om ettermiddagen inspiserte vi NM-løypene, som viste seg å være knallharde, men godt preparerte. Etter dette begynte oppladningen til 30 km, som skulle gå på søndag.

Dessverre viste det seg at Alf ikke var påmeldt til 30 km, som skyldtes en meget beklagelig «glipp» eller forglemmelse fra skikretsen vår. Vi gjorde alt vi maktet for å få ordnet Alfs start. Vi ringte skikretsformannen flere ganger, vi snakket og «bad» arrangørene gjøre sitt, vi kontaktet ledere i Skiforbundet, - men alt var forgjeves – etteranmeldte fikk ikke starte. Til fulle fikk vi erfare hva stivbente regler og formaliteter betyr. Synd var det for Alf, som hadde tatt seg fri fra arbeidet for å delta, særlig med tanke på 3-mila, der han bare få dager i forveien hadde blitt kretsmester på denne distansen i kl B.

Lørdag var vi ute i løypa og så på jentenes 5 km, der søte Katharina Mo Berge vant en overbevisende seier.
Om kvelden inviterte Tydal kommune aktive, ledere og andre prominente personer til festlig løpermiddag. Til stede var også kronprinsparet. (Sonja insisterte på å sitte ved vårt bord, men Harald nedla veto). Menyen bestod av tydalssådd med is til dessert, gode greier… Etter mange taler (av bl.a Magne Myrmo og Kronprinsen) ble så salen ryddet og dansen begynte. Alf var en ivrig golvsliter. Han syntes stadig at vi dro for tidlig hjem (danse hver kveld), mer skal jeg ikke røpe, mens Jan Erik var med opptatt av hybelen, senga og brevskriving.

Under 30 km søndag var det et strålende vær. Pål Tyldum gikk et fantastisk løp og vant med nesten 2 minutter på Audun Nerland. Jan Erik gikk et jevnt bra løp, men dog uten å komme opp til sitt beste. Han ble nr 26 i kl. A.
Mandag var det fridag. Mens Alf og Jan Erik overvar presse-NM, kjørte jeg til Stjørdal etter Idar som ankom med tog. Idar fikk også rom på samme «hotell» som oss.

Tirsdag under 15 km var det bra vær, men mildt. Løypa ble etter hvert svært oppgått, noe de siststartende ble meget handicapet av (deriblant Jan Erik og Idar). På bakgrunn av dette leverte våre gutter sterke løp, spesielt Idar. Alf ble nr 51 i kl. B, mens Jan Erik ble nr. 39 og Idar nr.25 i kl. A (Myrmo vant 1 sek. foran Formo, som igjen var 3 sek. foran Martinsen).

På ettermiddagen kjørte vi tilbake til Trondheim, hvor vi bodde på min hybel, samt «vegg i vegg» hybelen. Alf pådro seg en liten forkjølelse, som foruroliget oss noe, men iherdig nytelse av varm solbærtoddy hver time, tok knekken på ondet.

Fredag formiddag dro vi til Meråker,. I et forrykende uvær inspirerte guttene stafettløypa. Vi var heldige og fikk egen campinghytte til «hybel». Her trivdes vi utmerket, noe som sikkert hadde stor betydning for oppladingen.

Tidlig lørdag morgen våknet vi til solskinn, men kuldegrader. Taktikken og lagoppstillingen var avgjort etter en del diskusjon. Jan Erik, Alf, Idar, dette ble rekkefølgen. Skiene ble smurt omhyggelig, og humøret var på topp.

Alle vet hvordan det gikk. Jan Erik la seg i teten allerede fra start av og fulgte teten helt til mål, ja, var faktisk oppe i ledelsen ca. 3 km fra mål.
Men i nedkjøringene inn til mål ble han passert av 5 løpere, slik at han vekslet som nr. 6, et uhyre sterkt og velberegnet løp av Jan Erik.

Det viste seg dessverre at den smurningen som han hadde lagt under midten på skiene ikke gav gli, bare feste, derfor gikk det forholdsvis tregt inn til mål.

Det verste var at Alf hadde smurt likt. Idar var snar å legge om etter konferanse med Jan Erik. Alf på 2.etappe åpnet sterkt i motbakkene, var oppe på 5.plass etter ca 1 km, men i nedkjøringene begynte det å gå tregere og tyngre slik at han vekslet som nr 14, 3 min. og 21 sek. etter Sørreisa som vi hadde satt oss som mål å slå.

Edvardsen åpnet knallhardt. Ved passering 5 km hadde han spist opp over halve forspranget til Sørreisa. Dette fikk han beskjed om. Sluttminuttene inne på stadion var nesten uutholdelig.

Først kom Odd Martinsen for BUL i ensom majestet, så fulgte Nybygda, Alvdal, Garden, Hållingen, Hernes, Engerdal….. Jeg kikket kun etter en rødkledt løper - og der kom faktisk Idar, i et forrykende tempo så det gnistret av ham, bare få meter bak Engerdal. GROVFJORD IL var blitt nr. 8 i STAFETT-NM! En kjempeprestasjon!

Da de offisielle tidene forelå, viste det seg at slutt-tida bare var 50 sek. fra 5.plass. Tenk om alle hadde truffet med smurningen! Idar fikk 3. beste etappetid av samtlige deltakere, 23 sek. etter Odd Martinsen og 17 sek. etter Pål Tyldum.

Grovfjord IL gjorde et godt innhogg i premiebordet. Det var glade gutter som forlot Meråker. På min hybel i Trondheim ble pokalen krympet, mens vi ventet på tog og fly for hjemreisen…
NM-opplevelsen 1972 er uforglemmelig.

Svein B


Jan Erik Reinås på vei inn til veksling etter sin første etappe.


Alf Martin Jakobsen kan snart veksle med Idar Edvardsen. 


Idar Edvardsen mottar premien for tredje beste etappetid. 


Alle gutta samlet med sine premier.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.